LFArchitettura srl

High school campus in Quartu Sant’Elena

Client: Municipality of Cagliari

Year: 2009

The design is based on the following purposes:

  • let the Campus become a “bridge” to the modernity
  • give back to the city an environmental and cultural relevant urban site
  • strengthen the role of the scholastic Campus
  • reintroduce the cultural city’s image, transforming the Campus in a spot active 24h/24, headquarter of several initiatives offering tools and services opened to the whole city.

The new building hosts the Artistic High School and an extension of the preexistent Scientific High School constitute the new backbone of the Campus. Through its extension with the new laminated timber’s bridge, it becomes a “connection place” in which the two sides of the Campus interact and unite themselves in one.

Into the Artistic High School, a huge hall is developed for a highness of three floors and represents the building’s beating heart. On the ground floor are located all the service rooms while the first and the last ones are used for classrooms and laboratories.

The Scientific High School is characterized by two blocks one slipped from the other, not aligned, containing four classrooms each one and a service zone. It has an articulated roof that elevates because of its complexity.

The project’s sustainability takes a cue from the Cagliari’s climatic elements to define an organism able to consume less energy possible and guarantee the right range of comfort inside it at the same time.

© 2019 LFArchitettura srl

Theme by Anders Norén

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook